Meer tijd voor directe zorg dankzij innovaties

 In

Om de kwaliteit van de zorg te verbeteren is er behoefte aan innovaties. Het huidige systeem waarmee onder anderen het budget wordt bepaald is niet voor iedereen duidelijk en dat zorgt voor extra kosten en een hoop verloren uren. Om dit op te lossen heeft de zorg behoefte aan een systeem dat alle informatiestromen van begin tot eind duidelijk maakt, bijvoorbeeld door de vastgestelde zorgvraag te vertalen naar de benodigde formatie.

De discussie tussen ActiZ en het VWS

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is actief op zoek naar een andere manier om verpleeghuizen te bekostigen. Daarvoor vragen zij via de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) aan verpleeghuizen om een kostprijs aan te leveren, waardoor duidelijk wordt hoe het beschikbare budget in Nederland verdeeld moet worden.

Het tegengeluid komt van branchevereniging ActiZ die vreest dat de kostprijs een gemiddelde wordt waar verpleeghuizen op worden gewezen op het moment dat ze hogere kosten maken. De hele crux in deze discussie is transparantie. Doordat alle informatiestromen zo versplinterd zijn en niet voor de juiste mensen inzichtelijk kan worden, vrezen alle betrokken partijen dat er dubbele agenda’s gevoerd worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Gebrek aan innovatie

Om te zorgen dat het budget dat beschikbaar is ook op de juiste plek terecht komt is er inzicht nodig in de financiering van de zorg. Een voorwaarde hiervan is een soepele digitale uitwisseling van gegevens zoals een tool of applicatie. Het IT-landschap van een zorginstelling bestaat vaak uit diverse systemen die niet altijd goed met elkaar samenwerken. Daar komt bij dat de systemen niet 100% denkend zijn voor alle bedrijfsprocessen. Deze gaten worden via spreadsheets opgevuld, waardoor de overhead toeneemt om dit hele landschap te onderhouden.

Groeiende overhead

Met een groeiend personeelstekort ligt de overhead in de zorg onder een vergrootglas. Hoe meer overhead, hoe minder budget en daarmee tijd dat er over blijft om te besteden aan directe zorg. Door het complexe IT-landschap wordt het goed organiseren van de zorg een flinke dagtaak, wat extra tijd kost en met overhead wordt opgevangen. Create Care geeft de mogelijkheid dit proces te vereenvoudigen.

Inzicht in alle informatiestromen van de zorg

Create Care streeft ernaar om van begin tot eind inzicht te bieden in alle informatiestromen van de zorg. Denk hierbij aan het vertalen van de vastgestelde zorgvraag naar benodigde formatie, rekening houdend met het beschikbare budget, flexibele schil en ziekteverzuim. Create Care gaat verder dan alleen inzicht bieden bij het tonen van cijfers. Met alle data kunnen we voortschrijdend inzicht bieden in extra kosten (of kostenverlichting) die je kunt verwachten. Dat helpt een zorginstelling enorm in het verbeteren van de zorg.

Bron: www.zorgvisie.nl/blog/het-dilemma-van-de-overhead